Smaczna, pełna witamin surówka do obiadu, śniadania i kolacji oraz do pudełka na przerwę w pracy. Polecam!
- Składniki:
- 1 jajo gotowane na 1 osobę
- 1 op. rukoli
- 2 gruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- po 1 łyżce: miodu, musztardy, octu winnego białego
- 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika
- ser żółty tarty wg uznania
Wykonanie:
Jaja na twardo obrać ze skorup i przeciąć je na połówki .Do salaterki wrzucić umytą i odsączoną sałatę , dołożyć pestki dyni lub słonecznika, obrane z wyciętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonymi w kostkę gruszkami.
Oliwę lub olej wymieszać z miodem, octem winnym i musztardą. Polać tym sosem zawartość salaterki. Dodać tarty żółty ser i wszystko wymieszać. Ułożyć na talerzach z połówkami ugotowanych jajek. Smacznego!