Sałatka z czarną rzepą

Na targu dostałam czarną rzepę. Oto jaką z jej udziałem wykombinowałam sałatkę. Może komuś przypadnie do gustu ta bomba witaminowa w tym ponurym deszczowo-śniegowym czasie. Jest kolorowa i fajnie się prezentuje na talerzu, prosta w wykonaniu i smaczna. Polecam !

Składniki:

  • 1 główka średniej wielkości czarnej rzepy( ja miałam jak większa pomarańcza)
  • 1 mała sałata rzymska
  • 1 marchew
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1 limonka
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 1-2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Rzepę obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja ją przepuściłam przez specjalną ostrzałkę do warzyw i porwałam na mniejsze części. Marchew obrać i też zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub tak jak ja przyrządem do julienne, uzyskując długie niteczki. Imbir obrałam i starłam na tarce o drobnych oczkach, a sałatę umyłam i wysuszoną porwałam na drobne części. Całość wymieszałam z odrobiną soli i pieprzu. Osobno w salaterce wymieszałam ze sobą sok z limonki, miód i olej. Tym sosem polałam warzywa i wymieszałam. Sałatka gotowa. Można kłaść ją na chleb z serem, kiełbasą, ulubioną pastą twarogową( przepis w blogu) , czy dodać do drugiego dania obiadowego. Smacznego!

 

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx