Ryba pieczona w piekarniku w sosie serowo-śmietanowym

Rybę najlepiej robić surową lub rozmrożoną i osuszoną. Ja robiłam z filetów surowych z halibuta. Wyszła pyszna ryba, którą można zaserwować i na obiad i na kolację. Smakuje na zimno i na gorąco. Polecam!

  • Składniki:
  • kilka kawałków surowej ryby ( ja miałam ok 700 g surowego fileta z halibuta)
  • 2 cebule
  • 2 papryki różnokolorowe
  • olej
  • sól i pieprz
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia ryby ( 2-3 łyżki)100g żółtego tartego sera
  • 200 g śmietany
  • 1 łyżka musztardy1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
  • zielony koperek lub natka pietruszki

Wykonanie:
Filety umyć, osuszyć i z obydwóch stron posypać solą i pieprzem. Potem obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odłozyć na bok. Tymczasem na rozgrzanym oleju zeszklić papryki i cebulę pokrojone w cienkie paseczki. Na dno naczynia żaroodpornego wlać zawartość patelni i na to ułożyć rybę obtoczoną mąką.
Osobno zrobić sos: do naczynia wsypać ser żółty tarty, śmietanę, musztardę, sól , pieprz i słodka paprykę w proszku. Wszystko wymieszać i delikatną kołderką nałożyć na rybę. Piec pod przykryciem w temp.180 stopni C ok. 35-40 min. posypać drobno pokrojonym zielonym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx