Ryba w sosie ananasowym
Ryba w sosie ananasowym świetnie nadaje się na imprezy. Smak słodko-słony i ostry fajnie się komponuje z usmażonymi kawałkami Waszej ulubionej rybki. Polecam!
- Składniki:
- dowolna ilość filetów rybnych
- sól, pieprz, przyprawa do ryb
- panierka do ryb: mąka, bułka tarta i jajka do obtaczania filetów
- 2- 3 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 puszka ananasów w kostce
Wykonanie:
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, osolić, dodać pieprz i oprószyć przyprawą do ryb. Odłożyć na chwilę na bok na talerz. W tym czasie zrobić panierkę, tzn. jej wszystkie składniki suche wymieszać ze sobą. Nie podaję ilości, bo zależy ona od ilości posiadanych filetów rybnych.
Filety rybne najpierw maczamy w rozmąconych jajkach, a potem obtaczamy w zmieszanej mące z bułką tartą – obustronnie.
Smażymy je na rozgrzanym oleju i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by obciekł z ryb tłuszcz. Na tej samej patelni na której smażyliśmy ryby, szklimy cebulę pokrojoną w półplasterki, paprykę pokrojoną w słupki. Gdy to zmięknie dodajemy odsączony ananas w kostce oraz wlewamy ok. 5 łyżek soku ananasowego z puszki. Dusimy chwilę, a do soku ananasowego w puszce – dosypujemy mąkę ziemniaczaną i dobrze musimy wymieszać. Dolać do tego troszeczkę soku z patelni, wymieszać i tak zahartowanym sosem podlać duszące się na patelni warzywa. Chwilę podgotować do zagęszczenia sosu.
W salaterce układamy na przemian ryby, sos ananasowy, z warzywami, ryby , sos ananasowy z warzywami. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki. Danie najlepsze po kilku godzinach , gdy wszystkie smaki ze sobą się połączą. Polecam!