Ryż z jabłkami prażonymi
Proponuję danie obiadowo-kolacyjne na słodko dla dorosłych i dzieci.
- Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 0.5 szklanki wody
- 1 szklanki ryżu
- szczypta soli
- 1 słoik 1l prażonych jabłek (Przepis na prażone jabłka)
- 3-4 łyżek rodzynek
- 1 żółtko
- 1 łyżka miodu
- pół łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego i do starcia na wierzch ryżu
- 3/4 szkl. śmietany
- 1/3 szkl. jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Ryż wypłukać i ugotować w mleku z wodą na małym ogniu tak długo aż zgęstnieje. Wystudzić go i połączyć z cukrem waniliowym. Dobrze wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Nałożyć do niego połowę ryżu, na to jabłka prażone i rodzynki wcześniej przelane wrzątkiem i odcedzone. Przykryć drugą połową ryżu. Miód, śmietanę, jogurt i żółtko wymieszać i tym polać naszą zapiekankę. Na wierzch zetrzeć parę wiórek masła. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 30 minut.
Smacznego 🙂