Kolejny przepis z włoskiej kuchni oczywiście z książki,, Czas na Włochy,,. Polecam!
- Składniki na naleśniki:
- 250 g mąki
- 1/2 l mleka
- 3 duże jaja
- 20 g miękkiego masła
- sól
- szczypiorek
- Farsz:
- 400 g szpinaku
- oliwa
- 300 g ricotty
- 2 jaja
- 150 g żółtego sera
- sól i pieprz
- beszamel
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę ,mleko, dodaj jaja, masło ,sól. Wymieszaj trzepaczką. Rozgrzej patelnię i lekko posmaruj masłem. Usmaż naleśniki. Blanszuj szczypiorek we wrzącej wodzie przez 3 min. Przygotuj farsz: przesmaż szpinak na patelni z odrobiną oliwy. Odstaw do ostygnięcia i drobno posiekaj .Do miski włóż ricottę ,jajka,starty ser, sól i pieprz oraz szpinak.Wymieszaj, ułóż na środku każdego naleśnika. Zamknij formując kształt sakiewki. Zblanszowanego szczypiorku użyj jako sznurka. Umieść sakiewki na blasze wtłożonej papierem do pieczenia, na każdą wyłóż nieco beszamelu i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C 20 minut. Smacznego!