Sałatka do zrobienia jesienią, kiedy to stragany uginają się od kapusty, buraków, marchewki , papryki i cebulki. Smaczna zarówno na chlebek z plasterkiem żółtego serka lub wędliny jak i do obiadu do wszelkich dań począwszy od wegetariańskich po mięsne. Jak kto lubi. Smak słodko-kwaśny , warzywa lekko chrupiące pod zębami. Polecam, robię co roku i stale zadziwia mnie smakiem.
- Składniki:
- 80 dag kapusty białej
- 30 dag buraków
- 30 dag marchwi
- 3 cebule
- 3 papryki czerwone
- 1/2 szkl. oleju do polania na wierzch słoików
- zalewa:
- 1 łyżka soli niejodowanej
- 800 ml wody
- 3/4 szkl. octu 10% lub 6% ( może też być ocet jabłkowy
- 1/2 szkl. cukru
Wykonanie:
Wszystko obrać, umyć, paprykę wypestkować, kapustę poszatkować, resztę pokroić na drobno. Zalewę ugotować w większym garnku. Do wrzącej włożyć pokrojone warzywa wraz z kapustą. Wymieszać i gotować 15 minut.Wkładać do wyprażonych słoików. Na wierzch każdego wlać po 1 łyżce oleju. Pasteryzować od zagotowania 20 minut. Smacznego!