Proponuję zamiast obiadu na takie wielkie upały zrobić sałatkę z tym co mamy w domu. A oto mój pomysł na wykorzystanie w niej młodych strączków groszku cukrowego, który o tej porze pięknie mi urósł w ogródku. Polecam!
- Składniki:
- kilka strączków młodego groszku
- tofu wędzone
- pomidorki koktailowe albo 2 duże drobno pokrojone
- listki sałaty zielonej
- kilka oliwek ( ja miałam zielone, ale można dać czarne)
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier do smaku
- ogórek świeży
- zielony koperek
- oliwa z oliwek
- strąk czerwonej papryki
Wykonanie:
Groszek umyć, ściągnąć grubsze włókna jeżeli są, wyłuskać i włożyć ziarenka do miski. Tofu wędzone, strąki groszku i pomidorki pokroić na mniejsze części. Wszystko włożyć do miski. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić drobno i z oliwkami dołożyć do całości. dodać porwaną zieloną sałatę. Osobno w miseczce rozmieszać oliwę z sokiem z cytryny i wlać do sałatki. Wszystko dosmaczyć solą, pieprzem i posypać koperkiem. Smacznego!