Sałatka z jajem przepiórczym

Sałatka z jajem przepiórczym

Sałatka z jajem przepiórczym

 

Sałatka z jajem przepiórczym to samo zdrowie. Przepis z książki M.Zaremby „Leczenie dietą”. Ciekawy smak i wygląd dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Polecam!

 

  • Składniki na 8 osób:
  • 1/2 marchewki pociętej w słupki
  • 1/3 cukinii pociętej w słupki bez skóry
  • dowolne ulubione zioła
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 12-18 jajek przepiórczych
  • 1 opakowanie kiełków rzodkiewki
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 opakowanie komosy ryżowej
    Składniki na dressing:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • do smaku po szczypcie: ksylitolu lub stewi, soli, pieprzu
  • 1/3 ząbka czosnku
  • 12 listków pietruszki

 

Wykonanie:
Zagotować wodę i do wrzątku włożyć jaja przepiórcze. Gotować jeszcze ok. 2 minuty. Składniki dressingu zmiksować i na końcu wymieszać z ziołami. Mieszankę sałat, marchewkę, cukinię, jajka obrane ze skorupek, przekrojone na pół wymieszać i skropić przygotowanym dressingiem. Na końcu uprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika i ugotować wg przepisu na opakowaniu komosę ryżową (zalać wrzątkiem i gotować jeszcze 25 minut). Połączyć i wymieszać z warzywami. Udekorować kiełkami z rzodkiewki.
Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx