Sałatka ogórkowa siostry Anny
Następny przepis z książki Z. Nowaka „Przetwory z klasztornej spiżarni”. Ogórki proponowane w tej sałatce mają ciekawy słodkawo-korzenno-octowy smak. Sałatka nadaje się do dań mięsnych, wędlin i pieczystego podanego na zimno jak i gorąco.
- Składniki:
- 2,5 kg młodych ogórków gruntowych
- 1/2 kg cukru
- 1 szklanki octu 10%
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
- kilka kawałków świeżego korzenia chrzanu
- kilka kwitnących kwiatostanów kopru ogrodowego
- ok. 3 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
- 5 ząbków czosnku
Wykonanie:
Ogórki umyć, odsączyć na sicie i pokroić ze skórką w plastry. Umieścić w emaliowanym naczyniu (ja w garnku). Wymieszać z pozostałymi składnikami i pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie nakładać do słoików i zalać powstałym sokiem. Należy zadbać by w każdym słoiku znalazła się równa porcja przypraw. Jeżeli zabrakło soku dolać do każdego słoika trochę przegotowanej wody. Pasteryzować 20 minut i szybko schłodzić, by ogórki nie były rozgotowane. Przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!