Sałatka owocowo-warzywna z jajem
Proponuję szybką i sprawdzoną sałatkę z owoców i warzyw dostępnych w tym okresie w sklepach. Do tego jajo gotowane na twardo lub półmiękko jak kto lubi i pyszna kolacja lub drugie śniadanie zabrane do pracy lub uczelni, szkoły.
- Składniki:
- tyle jajek ile osób ugotowanych na półmiękko lub twardo
- 30 dag żółtego sera np. cheddar (może być inny twardy)
- sok z 1 cytryny świeżo wyciśnięty
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowanej
- 1 papryka czerwona
- 2 jabłka duże
- natka zielonej pietruszki
- szczypta ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
Wykonanie:
Ugotowane jajo obrać ze skorupek i położyć na talerzu. Jabłka umyć, wydrążyć lub wyciąć z nich gniazda nasienne i pokroić je na mniejsze kawałki. Skropić częścią soku z cytryny. Paprykę umyć, pozbawić środka. Miąższ z papryki wraz ze skórką pokroić na mniejsze części. Natkę pietruszki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Drobno pokroić. Kukurydzę odsączyć z soku na sicie. Warzywa i owoce przełożyć do większej miski. Posypać natką pietruszki. Ser pokroić na mniejsze kwadraty. Dodać do miski.
Przygotować sos:
Wymieszać ze sobą śmietanę, jogurt naturalny, majonez i resztę soku z cytryny. Polać tym zawartość miski. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wszystko dobrze ze sobą wymieszać i zostawić na ok. 20 min żeby się smaki połączyły. Obok jaja na talerzu nakładamy porcje sałatki. Polecam – smacznego!