Sałatka owocowo-warzywna z jajem

Sałatka owocowo-warzywna z jajem

Sałatka owocowo-warzywna z jajem

Proponuję szybką i sprawdzoną sałatkę z owoców i warzyw dostępnych w tym okresie w sklepach. Do tego jajo gotowane na twardo lub półmiękko jak kto lubi i pyszna kolacja lub drugie śniadanie zabrane do pracy lub uczelni, szkoły.

 

  • Składniki:
  • tyle jajek ile osób ugotowanych  na półmiękko lub twardo
  • 30 dag żółtego sera np. cheddar (może być inny twardy)
  • sok z 1 cytryny świeżo wyciśnięty
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowanej
  • 1 papryka czerwona
  • 2 jabłka duże
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu

 

Wykonanie:
Ugotowane jajo obrać ze skorupek i położyć na talerzu. Jabłka umyć, wydrążyć lub wyciąć z nich gniazda nasienne i pokroić je na mniejsze kawałki. Skropić częścią soku z cytryny. Paprykę umyć, pozbawić środka. Miąższ z papryki wraz ze skórką pokroić na mniejsze części. Natkę pietruszki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Drobno pokroić. Kukurydzę odsączyć z soku na sicie. Warzywa i owoce przełożyć do większej miski. Posypać natką pietruszki. Ser pokroić na mniejsze kwadraty. Dodać do miski.

 

Przygotować sos:
Wymieszać ze sobą śmietanę, jogurt naturalny, majonez i resztę soku z cytryny. Polać tym zawartość miski. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wszystko dobrze ze sobą wymieszać i zostawić na ok. 20 min żeby się smaki połączyły. Obok jaja na talerzu nakładamy porcje sałatki. Polecam – smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx