Sprawdzona, smakowała wszystkim, prosili o dokładkę-polecam!
- Składniki:
- 200 g sera feta
- 200 g mozzarelli
- 1 szkl. czarnych oliwek bez pestek
- 1 szkl. zielonych oliwek bez pestek
- 1 szkl. marynowanych pieczarek( przepis w blogu- grzyby)
- 5 ogórków konserwowych
- 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 1 słoik marynowanego z ziołami czosnku
- 100 g płatków migdałowych
- po 1 łyżeczce: bazylii, oregano
Składniki na sos winegret: - 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- oliwa ze słoika od suszonych pomidorów ok. 100 ml (jeżeli za mało to dolać zwykłej oliwy)
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Do miski włożyć ser pokrojony w kostkę i kawałki odsączonej z zalewy mozzarelli .Dodać odsączone oliwki bez pestek, pokrojone w kostkę pomidory, ogórki i grzyby.Dodać odsączone i pokrojone ząbki czosnku marynowanego. W dłoniach rozetrzeć zioła i dodać do serów. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe i na końcu całość polać sosem winegret.
Wykonanie sosu:
W kubku rozetrzeć przeciśnięty przez praskę czosnek z solą,dodać musztardę,sok z cytryny i miód oraz pieprz.Dobrze wszystko wymieszać i tym zalać sałatkę. Na końcu polać wszystko oliwą z suszonych pomidorów. Jeszcze raz wymieszać. Odstawić na pół godz sałatkę w chłodnym miejscu by się smaki połączyły. Smacznego!