Sałatka na upały z groszkiem cukrowym

Proponuję zamiast obiadu na takie wielkie upały zrobić sałatkę z tym co mamy w domu. A oto mój pomysł na wykorzystanie w niej młodych strączków groszku cukrowego, który o tej porze pięknie mi urósł w ogródku. Polecam!

  • Składniki:
  • kilka strączków młodego groszku
  • tofu wędzone
  • pomidorki koktailowe albo 2 duże drobno pokrojone
  • listki sałaty zielonej
  • kilka oliwek ( ja miałam zielone, ale można dać czarne)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • ogórek świeży
  • zielony koperek
  • oliwa z oliwek
  • strąk czerwonej papryki

Wykonanie:

Groszek umyć, ściągnąć grubsze włókna jeżeli są, wyłuskać i włożyć ziarenka do miski. Tofu wędzone, strąki groszku i  pomidorki pokroić na mniejsze części. Wszystko włożyć do miski. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić drobno  i z oliwkami dołożyć do całości. dodać porwaną zieloną sałatę. Osobno w miseczce rozmieszać oliwę z sokiem z cytryny i wlać do sałatki. Wszystko dosmaczyć solą, pieprzem i posypać koperkiem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx