Sałatka w słojach , otwierasz, wyciągasz i masz -do obiadu , na kanapkę -jak lubisz. Jeden warunek : muszą być duże pomidory i cebula!
- Składniki na 9 półlitrowych słoi:
- 2 kg dużych twardych pomidorów
- 5 dużych cebul
- 9 łyżek oleju
- 5 liści laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 20 ziarenek pieprzu czarnego
- Zalewa:
- 100 ml octu 10 %
- 3 łyżeczki soli
- 4 łyżki cukru
- 1 litr wody
Pomidory myjemy, wydrążamy z nich miejsce po łodydze za pomocą noża lub wydrążarki do gniazd jabłek. Cebulę obieramy i kroimy wraz z pomidorami na szerokie plastry. Zalewę przegotować i wystudzić. Na dno każdego słoika kładziemy:liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego na to kłaść warstwami : pomidory,cebulę, pomidory, cebulę. Zalać wszystko wystudzoną zalewą. Na końcu w każdy słoik wlać po łyżce oleju. Pasteryzować 15 minut. Po wystudzeniu odłożyć w chłodne miejsce.