Sałatka warstwowa pomidorowo-cebulowa w słoje

Sałatka w słojach , otwierasz, wyciągasz i masz -do obiadu , na kanapkę -jak lubisz. Jeden warunek : muszą być duże pomidory i cebula!

  • Składniki na 9 półlitrowych słoi:
  • 2 kg dużych twardych pomidorów
  • 5 dużych cebul
  • 9 łyżek oleju
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 20 ziarenek pieprzu czarnego
  • Zalewa:
  • 100 ml octu 10 %
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 litr wody

Pomidory myjemy, wydrążamy z nich miejsce po łodydze za pomocą noża lub wydrążarki do gniazd jabłek. Cebulę obieramy i kroimy wraz z pomidorami na szerokie plastry.  Zalewę przegotować i wystudzić. Na dno każdego słoika kładziemy:liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i  ziela  angielskiego na to kłaść warstwami : pomidory,cebulę, pomidory, cebulę. Zalać wszystko wystudzoną zalewą. Na końcu w każdy słoik wlać po łyżce oleju. Pasteryzować 15 minut. Po wystudzeniu odłożyć w chłodne miejsce.

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx