Sałatka łatwa do zrobienia. Wprawdzie robi ją się 2 dni, ale jest bardzo smaczna i do słoi i od razu do schrupania. Ja ją robiłam na wieczór a rano już się przegryzła i mogłam ją wkładać do słoi i pasteryzować. Polecam!
- Składniki:
- 2,5 kg ogórków ( ja tyle nie miałam to ich niedobór uzupełniłam cukinią)
- 3 różnokolorowe papryki
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- Składniki na zalewę:
- 200 ml octu 10%
- 250 g cukru
- 1 op przyprawy gyros ( 30 g)
Wykonanie:
Do dużej miski pokroić umyte warzywa ( cukinia młoda ze skórką a starsza obrana ze skórki i wydrążony środek). Ja wszystko pokroiłam w plastry ale myślę, że w słupki też można. Warzywa zasypać solą, wymieszać i odstawić.
Ocet i cukier ze sobą wymieszać, zagotować i lekko wystudzić, a potem wymieszać z przyprawą gyros i wlać do warzyw. Znowu wymieszać całość i odstawić do dnia następnego.
Wygotowane słoje wypełniamy sałatką do 3/4 ich wysokości i zalewamy powstałym sokiem w misce. Zakręcamy. Wstawiamy do głębokiego garnka z wyłożoną ściereczką na dnie wlewamy wodę tak by słoje stały co najmniej w połowie jej wysokości .Przykrywamy pokrywką i od zagotowania pasteryzujemy 25 minut. Ostrożnie wyciągamy gorące słoje i odwracamy do góry nogami. Wystudzone i opisane słoje przechowujemy w chłodnym miejscu. Sałatka smaczna do ziemniaków, kaszy, ryżu, makaronu, kanapek i sama w sobie też jest pycha. Polecam i smacznego!