Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

 

Tę sałatkę robię „przy okazji”, kiedy gotuję zupę to obiorę więcej włoszczyzny i ziemniaków. Po ugotowaniu do miękkości łyżką cedzakową wyciągam na talerz włoszczyznę i ziemniaki. To podstawowy składnik do tej sałatki.

 

 

  • Składniki:
  • 4 marchwie (ugotowane)
  • 2 korzenie pietruszki (ugotowane)
  • 1 średni seler (ugotowany)
  • część biała pora (ugotowana)
  • papryka konserwowa własnej roboty (Przepis na paprykę konserwową)
  • 2 jabłka
  • 4 ogórki kiszone własnej roboty (obrane ze skórki i starte na tarce o grubych oczkach)
  • majonez domowej roboty (Przepis na majonez)
  • 4 ugotowane na twardo jaja
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz
  • cukier

 

Wykonanie:

Warzywa, ziemniaki i jaja kroję nożem na drobną kostkę. Dodaję do tego tarte jabłka i ogórki kiszone. Wsypuję groszek z puszki odsączony z zalewy, pocięte w kostkę papryki konserwowe. Dodaję majonez, musztardę, sól, pieprz i cukier do smaku. Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce by składniki się przegryzły. Na wierzchu można jeszcze posmarować majonezem i udekorować dowolnie. Ja nie dekorowałam, bo wystarczająca ilość majonezu była już w sałatce, a i ona różnokolorowa prezentuje się dobrze. Smakuje podana na kolację, ale i urozmaici śniadanie.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx