Sałatka z arbuzem

Maj i coraz więcej moich ulubionych arbuzów na straganach. Proponuję z ich udziałem  zrobić  szybkościową sałatkę z majowym mix sałatowym gotowym już umytym z marketu, tylko wrzucić do miski i wymieszać z pozostały składnikami. Wspaniałe ,zdrowe danie które można chrupać na dowolny posiłek. Polecam

 

  • Składniki:
  • 1 op. mix sałat z roszponką
  • 1/4-   1/2 arbuza średniego
  • pęczek zielonego koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • oliwa z oliwek wg uznania np. 2 łyżki
  • sól i pieprz świeżo mielony do smaku

 

Wykonanie:

Do miski włożyć zawartość torebki mix sałat, arbuza pokroić na mniejsze cząstki lub wydrążyć miąższ łyżeczką przy okazji powyrzucać z niego pestki. Włożyć do miski z sałatami. Natkę pietruszki i koperek umyć, odsączyć z nadmiaru wody i drobno pokroić. Wrzucić do miski. Miód, sok z cytryny i oliwę połączyć ze sobą i polać tym zawartość miski. Wymieszać, dosmaczyć solą i pieprzem i gotowe. W wersji bogatszej można posypać sałatkę prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.  Smacznego!

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx