Udało mi się w promocji kupić grzyby boczniaki. Postanowiłam je wykorzystać do obiadu. Może to być też samodzielne danie kolacyjne -sałatka. Wyszła pyszna, Polecam!
- Składniki:
- 1 op. boczniaków ok 300g
- 2 marchwie
- 1 korzeń pietruszki
- olej do smażenia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- mielona ostra i słodka papryka tez do smaku
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, umyć , wysuszyć i pokroić wzdłuż jak flaczki. Marchew i pietruszkę obrać i nożykiem wyciąć wzdłuż jak spaghetti. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i na nim zeszklić cebulę i czosnek potem do tego dodać marchew z pietruszką, chwilę podsmażyć. Dodać grzyby i też z całością podsmażyć. Zalać koncentratem pomidorowym i gorącą wodą. Dusić do miękkości. Dodać do smaku sól, pieprz i papryki suszone mielone do smaku. Całość można jeszcze jak kto chce mieć bardziej zawiesistą sałatkę zaciągnąć mąką ziemniaczaną z wodą. Ja dusiłam do uzyskania gęstego sosu. Smacznego!