Prosta, smaczna i łatwa sałatka na danie kolacyjne lub imprezę. Polecam!
- Składniki:
- 1 makrela wędzona
- 1 mała puszka zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 jaja ugotowane na twardo
- kilka rzodkiewek
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- ser kanapkowy lub feta
- sałata roszponka lub rukola
- sól i pieprz
Wykonanie:
Rybę obrać ze skóry i ości. Rozdrobnić widelcem na mniejsze części. Ser podzielić na małe kwadraty. Cebulkę i czosnek, rzodkiewki obrać i drobno pokroić. Oliwki odsączyć z zalewy. Jaja obrać ze skorup i drobno pokroić. Z cytryny wycisnąć sok i połączyć go z oliwą oraz solą i pieprzem. Wszystko delikatnie wymieszać i na koniec dodać sałatkę rukolę lub roszponkę wcześniej umyta i odsaczoną z wody na sicie. Smacznego!