Przepis z internetu, zachwalony i zrobiłam. Muszę się przyznać, że smaczna marchewka w sosie słodko kwaśnym. W sam raz do obiadu, czy kolacji. Polecam!
- Składniki:
- 2 kg marchwi
- 1 ostry litrowy ketchup
- 3 papryki czerwone
- 3 duże cebule
- 3/4 szkl. octu (ja dałam jabłkowy)
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- sól do smaku
Wykonanie:
Marchew obrać, ugotować na półtwardo i pokroić w słupki. Paprykę po umyciu obrać z gniazd nasiennych i pokroić w paski, a cebulę obrać i pokroić w pół talarki. Ocet, olej, cukier, ketchup sól i pieprz wkładamy do garnka z pozostałymi składnikami i doprowadzić do wrzenia. Mieszać od czasu do czasu i gotować jeszcze 10 min. Gorące przełożyć do słoi i po zakręceniu pasteryzować ok. 20 min. Smacznego!