Sałatka z ogórków na zimę z gyros

Sałatkę tą robiłam do obiadu i tak mi zasmakowała, że nie było silnych musiałam ją zrobić w słoiki na zimę. Polecam!

  • Składniki na 7 słoików pół litrowych:
  • 2 kg ogórków większych i grubszych
  • 3 czerwone papryki
  • 3 marchwie
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 2,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. octu 10%
  • 1/2 szkl. oleju
  • 25 g przyprawy gyros

Wykonanie:
Ogórki i  paprykę dobrze umyć. Pokroić: w plastry – ogórki, paprykę bez gniazd nasiennych -w paseczki. Marchew i cebulę obrać i pokroić tez w plastry. Wszystko razem połączyć, zasypać solą, wymieszać i odstawić. Tymczasem zagotować: ocet, cukier i olej. gorącą zalewą zalać warzywa. Dodać przyprawę gyros i dobrze wymieszać. Wszystko ma się przegryźć ok. 5 godzin, po czym do wyparzonych słoików nakładamy sałatkę , ubijamy ją w słoiku i na wierzchu polewamy zalewą z miski, w której były warzywa. zakręcamy i pasteryzujemy 15 min od wrzenia wody. Odwracamy do góry nogami i studzimy. Przenosimy w chłodne miejsce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx