Sałatkę tą robiłam do obiadu i tak mi zasmakowała, że nie było silnych musiałam ją zrobić w słoiki na zimę. Polecam!
- Składniki na 7 słoików pół litrowych:
- 2 kg ogórków większych i grubszych
- 3 czerwone papryki
- 3 marchwie
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 2,5 szkl. cukru
- 1 szkl. octu 10%
- 1/2 szkl. oleju
- 25 g przyprawy gyros
Wykonanie:
Ogórki i paprykę dobrze umyć. Pokroić: w plastry – ogórki, paprykę bez gniazd nasiennych -w paseczki. Marchew i cebulę obrać i pokroić tez w plastry. Wszystko razem połączyć, zasypać solą, wymieszać i odstawić. Tymczasem zagotować: ocet, cukier i olej. gorącą zalewą zalać warzywa. Dodać przyprawę gyros i dobrze wymieszać. Wszystko ma się przegryźć ok. 5 godzin, po czym do wyparzonych słoików nakładamy sałatkę , ubijamy ją w słoiku i na wierzchu polewamy zalewą z miski, w której były warzywa. zakręcamy i pasteryzujemy 15 min od wrzenia wody. Odwracamy do góry nogami i studzimy. Przenosimy w chłodne miejsce. Smacznego!