Już niedługo wiosna i pora na sałaty na talerzu. A, że już można kupić różne sałaty to zachęcam do zrobienia lekkiej, prostej i smacznej sałatki. Może składać się z różnego rodzaju sałat: masłowej, rzymskiej, rukoli,roszponki….jaką macie pod ręką.
- Składniki:
- 1 główka dowolnej sałaty ( ja miałam opakowanie roszponki)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 mały jogurt
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Jajka obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka pokroić na paseczki i dodać do sałaty. Żółtka do salaterki i rozgnieść widelcem. Zalać jogurtem,sokiem z cytryny , wymieszać z solą i pieprzem. Wlać do miski z sałatą i białkami. Całość polać sosem żółtkowo-jogurtowym. Wymieszać, odstawić na 10 minut aby smaki się przegryzły, posmakować i ewentualnie jeszcze dodać soli i pieprzu. Jeść można samo lub jako przystawkę do obiadu lub kolacji. Smacznego!