Sałatka z sałaty

Już niedługo wiosna i pora na sałaty na talerzu. A, że już można kupić różne sałaty to zachęcam do zrobienia lekkiej, prostej i smacznej sałatki. Może składać się z różnego rodzaju sałat: masłowej, rzymskiej, rukoli,roszponki….jaką macie pod ręką.

  • Składniki:
  • 1 główka dowolnej sałaty ( ja miałam opakowanie roszponki)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mały jogurt
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Jajka obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka pokroić na paseczki i dodać do sałaty. Żółtka do salaterki i rozgnieść widelcem. Zalać jogurtem,sokiem z cytryny , wymieszać z solą i pieprzem. Wlać do miski z sałatą i białkami. Całość polać sosem żółtkowo-jogurtowym. Wymieszać, odstawić na 10 minut aby smaki się przegryzły, posmakować i ewentualnie jeszcze dodać soli i pieprzu. Jeść można samo lub jako przystawkę do obiadu lub kolacji. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx