Ryż z warzywami

Łatwe, proste do wykonania danie obiadowe lub kolacyjne.  Dowolność warzyw indywidualna, wkładasz to co akurat masz na półce lub w lodówce. Danie zawsze wyjdzie ciekawe w smaku a podkręcone ulubionymi przyprawami wszystkim zasmakuje. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 garść mrożonych warzyw( ja miałam paseczki włoszczyzny)
  • kilka różyczek kalafiora
  • gotowany bób zielony
  • 1,5 szkl. ugotowanego ryżu
  • przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, curry wg uznania
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • garstka tartego żółtego sera

Wykonanie:
Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili do tego dodać warzywa mrożone i surowe      ( kalafior podzieliłam na małe różyczki).chwilę wszystko przesmażyłam , dodałam ryż gotowany i przyprawy z solą i pieprzem. Wymieszałam , przesmażyłam ( jeżeli za gęste to dolać troszeczkę wody). Wyłączyć, na środek dodać gotowany bób i całość posypać tartym serem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Bardzo fantastyczny sposób wykorzystania różnych warzyw i ryżu. Ja w dosyć podobny sposób robię ryż z warzywami, lecz nie dodaję serca, choć muszę przyznać, że ten dodatek mnie bardzo zaciekawił i również z miłą chęcią wypróbuję ryż z warzywami i serem. Ostatnio miałem dużo makaronu z poprzedniego obiadu (miałem rosół), więc postanowiłem wykorzystać go na zrobienie smażonego makaronu z warzywami na patelnię i boczkiem. Danie było przepyszne 😋👍🍽 Pozdrawiam Cię z całego serca, Patryk 🤗💝

2
0
Skomentuj przepisx