Kawałek wędzonego jesiotra wraz z innymi produktami zakupiłam drogą internetową z małej firmy ,, Zdrowe wędzonki” z Kórnika. Nigdy jeszcze nie spotkałam się z tak smacznie uwędzonymi i sporządzonymi wyrobami. Szczególnie do gustu mojej rodzinie przypadły kulki z łososia i dorsza. A jesiotr , który otrzymałam nie miał ani jednego ościa! Do tego każdy produkt był osobno zafoliowany folią termiczną, na to położony wkład mrożący i wszystko zapakowane w styropianowy termobox. Byłam pod wrażeniem otwierając od nich zamówioną paczkę. Taką oto wyczarowałam sałatę z wędzonym jesiotrem. Polecam!
- Składniki:
- 1 kawałek wędzonego jesiotra
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 op. mix sałat
- 1 ogórek kiszony ( może być też surowy)
- natka zielonej pietruszki ( kilka gałązek)
- 1 łyżka octu żywego z mirabelek ( może być jabłkowy)
- sól i pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- szczypta czosnku granulowanego
Wykonanie:
Rybę obrać ze skóry i pokroić jej mięso na cząstki. Jaja drobno pokroić, dołożyć do ryby. Sałatę umyć, porwać na mniejsze części a łodygi selera naciowego po umyciu drobno pokroić. Ogórek kiszony pokroić też na drobne kawałki. Wszystko razem wymieszać w salaterce z majonezem , musztardą i przyprawami do smaku. Posypać drobno pokrojoną natką piertuszki. Taka sałatka jest najlepsza jak troszeczkę postoi w celu ,, przegryzienia się jej składników”. my się nią delektowaliśmy i wcinaliśmy ją na kolację. Polecam i smacznego!