Smaczna, szybko się ją robi i przy okazji ,,czyści lodówkę” ze zbędnych produktów. Smakuje na kolację lub położona na kanapkach. Można też ją zaserwować jako drugie śniadanie do pracy lub do szkoły. Smacznego!
- Składniki:
- 2 udka wędzone
- 2 czerwone papryki
- kukurydza z puszki
- 20 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę
- 1 cebula
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu gęstego naturalnego
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub koperku ( ja dałam zielone listki posiekanego buraka liściowego)
Wykonanie:
Papryki umyć, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i też pokroić w kostkę. Liście buraka liściowego umyć i pokroić w drobne paseczki. Natkę pietruszki lub zielony koperek drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystko przełożyć do miski. Podlać majonezem wymieszanym z jogurtem. Dosmaczyć solą i pieprzem świeżo zmielonym. Zostawić w lodówce na co najmniej 1 godzinę do przegryzienia się składników. Smacznego!