Schab duszony z suszonymi grzybami

Miałam jeszcze troszeczkę grzybów suszonych z zeszłego roku, więc je musiałam wykorzystać tym bardziej, że grzyby świeże zaczęły pokazywać się w lasach. Ponadto w lodówce uśmiechał się do mnie zakupiony niedawno schab w promocji stąd pomysł na to danie. Wyszły z tego 2 obiady dla 4 osobowej rodzinki. Polecam!

  • Składniki:
  • 1300 g  schabu w kawałku
  •  garść suszonych grzybów leśnych
  • sól i pieprz, kurkuma
  •  1 łyżka mąki pszennej 1 śmietanka mała 30%
  • zielony koperek
  • olej do smażenia
  • 1 cebula 2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Schab przepłukałam, osuszyłam na sicie i pokroiłam w plastry o grubości ponad 1 cm. Każdy z nich oprószyłam solą i pieprzem. przyrumieniłam na gorącym oleju. dodałam pokrojoną cebulę w piórka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko zalałam gorącą wodą i dusiłam na małym ogniu pod przykryciem. Garść grzybów suszonych drobno pokroiłam i dołożyłam do mięsa. W trakcie duszenia przekręciłam płaty mięsa kilka razy i w miarę odparowania wody ją dolewałam. W kubku rozmieszałam śmietankę, szczyptę kurkumy, mąkę i gorącym wywarem z mięsa. Całość wlałam do schabu i gotowałam do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Na koniec obficie posypałam drobno pokrojonym zielonym koperkiem.  Do tego dania można podawać gotowane lub pieczone ziemniaki, kaszę, ryż, kluski, makaron. Smakuje też z pajdą chleba. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx