Jeżeli znudził Ci się tradycyjnie robiony schabowy obtoczony w panierce z jajka, bułki tartej i mąki to spróbuj tego ,,innego” schabu. Jest pyszny, obtoczony białą kołderką majonezowo-cebulową. Można tym sposobem również zapiec wcześniej już rozbite kotlety z drobiu. Polecam!
- Składniki:
- dowolna ilość rozbitych kotletów schabowych
- sól, pieprz
- słodka papryka
- vegeta lub ulubiona przyprawa do mięsa
- 1 cebula duża
- 3 łyżki majonezu
- 10 dag tartego żółtego sera
- olej rzepakowy
- czosnek
Wykonanie:
Rozbite kotlety oprószyć przyprawami, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i na co najmniej 2 godz. odstawić do lodówki ( ja to robię na noc). Na patelni z olejem przesmażyć dwustronnie kotlety, które wraz z olejem z patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, pokroić na drobno i w miseczce wymieszać z majonezem. Takim sosem pokryć kotlety i na końcu oprószyć je żółtym serem tartym. Włożyć do zimnego pieca i zapiec całość w temp. 180 stopni C 20 minut. Smacznego!