Schab pod serową pierzynką z ziemniakami i papryką konserwową
- Składniki:
- ziemniaki po 3 szt na osobę
- słoik papryki konserwowej domowej roboty (Przepis na paprykę konserwową)
- kleks śmietany kwaśnej 18 %
- zielony koperek
- pomidorki koktajlowe do przystrojenia
- białka jaj (ale niekoniecznie, mi zostały i dodałam do kotletów)
- plastry schabu tyle ile osób
- sól
- plastry żółtego sera (tyle ile kotletów)
- pieprz
- bułka tarta i 1 jajo do panierowania
- masło klarowanego do smażenia kotletów
Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pociąć na plastry o grubości 1 cm. Rozbić schab przez folię na desce. Każdy posolić i dodać pieprz. Umoczyć plaster w rozmąconym jaju i obsypać obustronnie bułką tartą. Smażyć jedną stroną na rozgrzanym oleju, przełożyć na drugą stronę a na tej wysmażonej nałożyć plaster żółtego sera. Po usmażeniu przełożyć kotlety na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W tym samym czasie ugotować ziemniaki. Na talerzu ułożyć ziemniaki, na to dać kleks śmietany i posypać zielonym koperkiem (może być natka pietruszki). Obok położyć kotlet z serem, na to nałożyć usmażone białko i dla dekoracji pomidorek koktajlowy. Obok konserwową paprykę domowej roboty.
Smacznego 🙂