Proponuję schab z nakładką składającą się z muśniętym lekko majonezem, przeszkloną cebulką i jabłkiem z przyprawami. Schab tradycyjnie usmażony z taką nakładką inaczej smakuje. Polecam przepis s. Faustyny.
- Składniki:
- plastry schabu środkowego
- mąka pszenna
- jajka
- bułka tarta
- 1 jabłko 1 duża cebula lub 2 małe
- sól i pieprz
- majeranek
- majonez
- olej lub smalec
- 4 łyżki sera żółtego tartego
Wykonanie:
Plastry schabu umyć, wysuszyć i rozbić na kotlety. Oprószyć je solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem rozbitymi jajkami a na końcu w bułce tartej. Przesmażyć na gorącym oleju lub smalcu dwustronnie. Odłożyć na bok. Cebulę obrać i pokroić drobno. Zeszkli8ć na tej samej patelni na której się smażyły kotlety. Jabłko obrać , zetrzeć na tarce i dodać do zeszklonej cebuli. Posypać solą, pieprzem i majerankiem. Kotlety usmażone ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować każdy cienko majonezem i nałożyć na to farsz z patelni, na to tarty ser żółty. Zapiec w 180 stopniach C do roztopienia się sera. Smacznego!