Serek czosnkowy z jogurtów greckich

Serek czosnkowy z jogurtów greckich

Serek czosnkowy z jogurtów greckich

Spróbujcie zrobić domowym sposobem zdrowy i delikatny serek czosnkowy do smarowania pieczywa. Jest smaczny, a jaką daje satysfakcję samodzielne jego zrobienie! Przekonajcie się sami, polecam!

 

  • Składniki:
  • 2 jogurty gęste typu greckiego (duże kubki ok 400 g)
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • szczypta soli do smaku
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego (mogą być inne Twoje ulubione zioła)

 

Wykonanie:
Do miski przełożyć jogurty greckie i wymieszać je z pozostałymi podanymi składnikami. Odstawić na 10 min, by się wszystko „przegryzło”. Na duże sito nałożyć podwójnie złożoną gazę i do niej przelać zawartość z miski (pod sito podstawić garnek, bo będzie ściekać serwatka). Gazę na bokach ze sobą złączyć i obwiązać nitką. Przewiesić nad sitem z garnkiem na 24 godziny w celu obcieknięcia serka.

 

Po czym odkręcić nitkę, odwinąć gazę i gotowy serek przełożyć na talerz. Przechowywać w lodówce. Doskonały do pieczywa czy jako oryginalny farsz do naleśników. Polecam!

 

Uwaga: Zebrana serwatka w garnku posłuży nam do zakwaszenia zup np:ryżowej, barszczu, żurku, szpinakowej…

 

Serek czosnkowy z jogurtów greckich

Serek czosnkowy z jogurtów greckich

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx