Sernik dyniowy

Sernik dyniowy podyktowała ten przepis siostra Faustyna. Przedtem miałam za pasteryzowaną   pulpę dyniową w słojach to 1 słój przydał się do zrobienia tego sernika. Nawet robiąc go, zauważyłam, że nie mam w lodówce mielonego sera mascarpone, zamieniłam go serem sałatkowo kanapkowym o nieco słonym posmaku. I uwierzcie mi, że sernik wyszedł idealny, nawet osoba nie lubiąca dyni zajadała się nim ze smakiem. Polecam!

  • Składniki wg przepisu s. Faustyny:
  • 40 dag herbatników lub ciastek korzennych
  • 15 dag masła
  • 4 jaja
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 25 dag sera mielonego mascarpone
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 dag dyni upieczonej
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka tarta z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Dynię wraz ze skórą pokroić na ćwiartki, wypestkować i  upiec w 190 stopniach C  przez 30 minut. Miąższ dyni przełożyć do miski i do niego dodać resztę składników bez jajek i mąki.  Na końcu oddzielić żółtka od białek. Do masy dodać żółtka cały czas ucierając, mąkę. Osobno ubić białka ze szczyptą soli. Połączyć ubitą pianę z białek z ciastem delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Masło rozpuścić i połączyć je z rozkruszonymi herbatnikami, które kładziemy na dno formy. Na to nalewamy mus serowo dyniowy. Pieczemy w 170 stopniach C 1 godz. Wyłączamy i zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiach. smacznego!

sernik dyniowy
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx