Proponuję zrobić pyszny sernik na zimno o smaku mango podkreślonym czarną porzeczką. Sernik jest zrobiony na bazie gęstego jogurtu naturalnego. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg jogurtu naturalnego gęstego
- dowolne herbatniki, biszkopty lub krakersy
- 500 g serka mascarpone
- 450 ml pulpy mango w puszce
- 4 op. galaretek cytrynowych
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka cukru waniliowego domowego( przepis w blogu)
- 1 słoik dżemu porzeczkowego lub galaretki porzeczkowej( przepisy w blogu)
Wykonanie:
Blachę 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na całej powierzchni blachy wykładamy ciastka ( ja miałam krakersy). Na to równomiernie rozprowadzamy dżem lub galaretkę porzeczkową. W 1 szkl. wrzątku dokładnie rozmieszać musimy 4 galaretki. Do miski miksera wlewamy jogurt, serek mascarpone , pulpę mango i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy tężącą galaretkę cytrynową i cukier wan iliowy. Całość wlewamy na przygotowane ciastka posmarowane dżemem. Równo rozprowadzamy i wkładamy najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektować się widokiem, smakiem i zapachem tego oryginalnego i łatwego w wykonaniu sernika. Smacznego!