Sernik z brzoskwiniami

Lubię piec serniki. Teraz wypróbowałam przepis z jednej grup kulinarnych. Sernik wyszedł udany, tylko radzę go kroić po wystudzeniu, bo moje głodomory kroiły jeszcze ciepły i nie bardzo chciał się odlepić od papieru do pieczenia. Smak wyśmienity , polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 200 g masła schłodzonego
  • 2 jaja
  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • sok z 1 cytryny
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy albo brzoskwiniowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka odsączonych brzoskwiń
  • Składniki na pianę:
  • 6 białek
  • szczypta soli

Wykonanie ciasta kruchego:
Do misy robota wbijamy całe jajka i dodajemy cukier ubijając masę na puch .Po czym dodajemy stopniowo pokrojone w kostkę zimne masło dalej ubijając. Następnie partiami przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia.  Dalej ciasto wyrabiamy ręką .Dzielimy je na 2 części. Jedną większą wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy tą blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 20 minut.  Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i przekładamy do zamrażalnika.

Wykonanie masy serowej:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek wsypujemy szczyptę soli i odstawiamy do lodówki. Tymczasem żółtka ucieramy na puch, potem dodajemy partiami masło miękkie, stale ucierając  dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, ser z wiaderka a na końcu budyń i przesiane mąki.
Wyciągamy i studzimy upieczony spód kruchego ciasta. Na niego wylewamy masę serową, odciśnięte i drobno pokrojone brzoskwinie. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Nakładamy bezę na masę serową, a na końcu kładziemy kawałeczki zamrożonej 2 cz. ciasta kruchego. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 45 min, a następnie wierzch ciasta przykrywamy papierem do pieczenia i dalej pieczemy w tej samej temp. 30 minut. Pozostawiamy ciasto w piekarniku z odchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu układamy porcje ciasta na paterze. Smacznego!

sernik z brzoskwiniami
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx