Przepis z klasztornej półki, dla tych którzy chcą mieć w okresie jesienno -zimowym zapas naturalnych witamin zamknięty w słoikach.
- Składniki:
- 1 kg młodych ogórków
- 10 dag cebuli
- 4-5 pomidory dojrzałe ale nie wodniste
- 2 łyżeczki soli
- /2 szkl. octu 10%
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- siekany zielony koperek
Wykonanie:
Ogórki umyć i wraz ze skórą pokroić w krążki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i z obraną cebulą pokroić w półksiężyce.Warzywa wymieszać, dodać z sól, ocet,,olej i siekany zielony koperek. Tak pozostawić najlepiej w emaliowanej misce na 2 godz. Potem włożyć sałatkę do słoi i pasteryzować ok. 20 min. Przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!