Danie obiadowe lub kolacyjne. Można dowolnie łączyć z gotowanymi ziemniakami, makaronem, kaszą , ryżem lub kluskami. Smakują też z pajdą chleba. Polecam!
- Składniki:
- 2 duże marchwie pocięte skrobaczką na cienkie spaghetti
- 1 kg skrzydełek kurzych
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku wysuszonego lub 3 ząbki przeciśniętego przez praskę
- szczypta chili
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Skrzydełka przekroić w stawach na 3 części. Lotki odrzucić. Umyć, osuszyć i zamarynować w ziołach, miodzie , soli i pieprzu. Odłożyć na godzinę. Na patelnię wlać olej i zarumienić na nim skrzydełka najpierw z jednej a potem z drugiej strony dodając masło. na wierzch wrzucić marchewkowe spaghetti. Wlać troszeczkę wody do naczynia w którym marynowaliśmy mięso , wymieszać i całą zawartość wlać na przesmażone skrzydełka. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa . W trakcie duszenia poodwracać je kilka razy. po ok 30 min danie gotowe. Doprawić solą i pieprzem . Smacznego!