Skrzydełka duszone z marchewkowym spaghetti

Danie obiadowe lub kolacyjne. Można dowolnie łączyć z gotowanymi ziemniakami, makaronem, kaszą , ryżem lub kluskami. Smakują też z pajdą chleba. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 duże marchwie pocięte skrobaczką na cienkie spaghetti
  • 1 kg skrzydełek kurzych
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku wysuszonego lub 3 ząbki przeciśniętego przez praskę
  • szczypta chili
  •  1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:
Skrzydełka przekroić w stawach na 3 części. Lotki odrzucić. Umyć, osuszyć i zamarynować  w ziołach, miodzie , soli i pieprzu. Odłożyć na godzinę. Na patelnię wlać olej i zarumienić na nim skrzydełka najpierw z jednej a potem z drugiej strony dodając masło. na wierzch wrzucić marchewkowe spaghetti. Wlać troszeczkę wody do naczynia w którym marynowaliśmy mięso , wymieszać i całą zawartość wlać na przesmażone skrzydełka. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa . W trakcie duszenia poodwracać je kilka razy. po ok 30 min danie gotowe. Doprawić solą i pieprzem . Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx