Skrzydełka na ryżu Ewy Wachowicz

Jeżeli chcesz mieć cały obiad od razu z jednej blaszki to zrób te skrzydełka. Są lekko pikantne, soczyste i mięciutkie a ryż pod nimi pomidorowy. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka surowego ryżu
  • 3-4 cebule
    sos:
  • 1 kostka 200 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek pikantnego a jak nie lubicie to łagodnego ketchupu
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Zamarynować należy umyte i pozbawione lotek ( trzeciej ich część) skrzydełka. Marynujemy wymieszanymi w oleju : przyprawą do kurczaka, solą ,pieprzem i zmiażdżonymi ząbkami obranego czosnku.
Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Na nim rozsypujemy surowy ryż i równo go rozmieszczamy na całej powierzchni blachy. Na nim układamy plasterki cebuli, na to zamarynowane skrzydełka kurczaka. Na patelni roztapiamy kostkę masła, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki sosu. Wymieszamy i polewamy tym nasze skrzydełka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu zaraz przekładamy na talerze i podajemy z dowolną sałatką lub surówką. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx