Śledź w oleju

Śledź w oleju zrobiłam wg przepisu p. M. Gessler. Wszystkim smakował. Pikantny od musztardy rosyjskiej, pachnący olejem z lubczykiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Zróbcie go na Wigilię lub Nowy Rok. Polecam!

  • Składniki:
  • 6 filetów śledzia w oleju
  • 1 szkl. oleju rzepakowego
  • 1/4 szkl. octu
  • 1 duża cebula
  • 1 seler naciowy
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • gorczyca
  • sok z 2 cytryn
  • sól, pieprz ,cukier do smaku
  • olej lubczykowy ( ja wymieszałam olej rzepakowy z suszonym lubczykiem) ok. 1 łyżki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Wykonanie:

Cebulę kroimy w piórka. Ocet z cukrem zagotowujemy i dodajemy liść laurowy, mielony pieprz ,ziele angielskie i gorczycę, musztardę oraz odrobinę cebuli. Resztę pokrojonej surowej  cebuli mieszamy z drobno pokrojonym selerem naciowym, dodajemy olej ze śledzi, sok z cytryn i ewentualnie sól do smaku. . Zalać gorącym octem z cukrem tak by się reszta cebuli i seler sparzyły. Doprawić jeszcze w razie potrzeby solą, cukrem, pieprzem.  Płaty śledziowe pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z resztą. Przełożyć do naczynia, zalać olejem  i udekorować selerem naciowym, cebulą.  Przyprószyć mielonym pieprzem. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx