Śledzie najlepiej smakują po 2 dniach od zrobienia. Są delikatne w smaku. Mogą stać w lodówce do 1 miesiąca. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg śledzi a 'la matyjas
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. octu
- 1 szkl. oleju rzepakowego
- 4 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki białej gorczycy
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- 3 cebule duże pokrojone w piórka
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Śledzie namoczyć na 1 godz w mleku zimnym, po czym odcedzić na sitku i pokroić je na ok. 2 cm części. Z podanych składników zagotować zalewę i ją ostudzić.Zimną zalać śledzie.
Mi najlepiej te śledzie pasują ze zrobionym do nich sosem jogurtowo- ketchupowym: 1 jogurt naturalny mieszam z 4 łyżkami ketchupu, do tego dodaję zasmażaną cebulkę i gotowe.Smacznego!