Śledzie po kaszubsku
- Składniki:
- 1 wiaderko płatów śledziowych a’la Matyjas (800g)
- 100g śliwek suszonych
- 3 ogórki kiszone
- 0,5 kg cebuli
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść majeranku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 100 ml oleju
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej dodać do niego pokrojoną w piórka cebulę. Zeszklić ją, ale uważać by była blada. Dolać trochę wody, wrzucić śliwki suszone (połówki bez pestek). Całość chwilę poddusić po czym dodać starty w ręku majeranek i pokrojone w kostkę ogórki kiszone bez skórki. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i dusić aż wszystko lekko ściemnieje. Wyłączyć. Dosmaczyć solą i pieprzem. Wystudzić. Tak zrobione śledzie można jeść jako danie samodzielne lub połączone z pieczywem albo ziemniakami. Można przełożyć śledzie do słoi i przechowywać do tygodnia w lodówce.
Z podanej ilości wychodzą 2 słoiki litrowe.
Smacznego 🙂