Przepis jednej z grup kulinarnych. Miałam w domu marynowane grzyby i bardzo się przydały do zrobienia tych pysznych śledzi. Pomysł na Wigilię lub Nowy Rok. Polecam!
- Składniki:
- 500 g śledzi matyjas
- 1 słoik ( ok. 400 g ) marynowanych grzybów
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego
- 2-3 łyżki octu
- natka pietruszki
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć i zmieniać im wodę 2-3 razy w zależności od ich stopnia zasolenia .Osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i połączyć ze śledziami. Cebulę po ostudzeniu też połączyć ze śledziami i grzybami. Dodać do smaku pieprz i zalać olejem.oraz octem . Na końcu wsypać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Całość wymieszać. Przełożyć do lodówki. W słojach może z natką pietruszki być przechowana do 5 dni, a bez natki wytrzyma do 5 tyg .w chłodnym miejscu. Smacznego!