O takim sposobie przygotowania śliwek dowiedziałam się z audycji radiowej , gdzie gospodyni przekonywała wszystkich, że tak robi, robiła i będzie robić ze śliwkami. No to ja na rynek po śliwki i musiałam też zrobić, żeby uwierzyć w to o czym mówiła ówczesna gospodyni domowa. Zróbcie tez to się przekonacie! Polecam!
- Składniki:
- dowolna ilość śliwek
- słoiki wyparzone i nic więcej!!!
Wykonanie:
Śliwki umyć, przekroić na pół i wydrążyć z nich pestkę. Kłaść ciasno w słoikach skórkami do góry!
Zakręcić szczelnie i pasteryzować 15 minut.
Uwaga!
Śliwki są bez zalewy, na sucho kłaść śliwki jedne na drugich skórkami do góry! po pasteryzacji przełożyć je wieczkami na dół i tak pozostawić do wystygnięcia. Sok sam ze śliwek wypłynie. Takie śliwki są do ciasta i różnych deserów.



