Przepis pochodzi z książki p. Z.T. Nowaka ,,Klasztorna spiżarnia zdrowia”.autor podaje przepis s. Teresy na śliwki , które mają aromat migdałów chociaż ich nie zawierają a do tego dzięki owocom takim jak jabłka i śliwki pomagają nam w szybszej przemianie materii i neutralizują w naszym organizmie wolne rodniki. Polecam!
- Składniki:
- Sliwki węgierki twarde
- jabłka twarde ( najlepsze antoniówki)
- cukier ( na 1kg śliwek 1 szkl. cukru)
Wykonanie:
Śliwki umyć i osuszyć na sicie. Usunąć z nich pestki. Podzielić na pół i na noc zasypać cukrem na drugi dzień śliwkami napełnić 3/4 wysokości słoi. W resztę słoja włożyć starte na tarce o dużych oczkach obrane jabłka. zalać powstałym sokiem ze śliwek. Słoje zakręcić i pasteryzować od wrzenia 10 min. Odwrócić do góry dnem, by jabłka się zabarwiły na bursztynowy kolor śliwek. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!