Bardzo słodki kokosowy placek
Lubisz kokos, budyń i masę krówkową to placek dla Ciebie!
- Składniki na spód bezowy:
- 6 białek
- 1 opakowanie(200g) wiórków kokosowych
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 50 g płatków migdałowych
- 3 wafelki kokosowe np. Grześki lub Princessa
Wykonanie spodu:
Białka ubić na sztywno z solą. Potem stopniowo dodać do nich cukier ciągle ubijając. Wsypać wiórki kokosowe, płatki migdałowe i pokruszone wafelki. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do prostokątnej blachy wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach C.
- Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g śmietany 30%
- 50 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 220 g masła
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- pół puszki masy krówkowej jasnej
- 2 wafelki kokosowe Grześki lub Princessa
Wykonanie kremu:
W 3/4 szklanki zimnego mleka dobrze wymieszać obie mąki tak by nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do tego rozmieszane mąki. Ciągle gotując na małym ogniu mieszamy tak długo aż powstanie budyń. Wyłączyć i go wystudzić. Osobno ucieramy masło i stopniowo do niego dodajemy ostudzony budyń. Ucieramy na gęsty krem, którego 2/3 rozsmarujemy na upieczonym spodzie bezowym. Na to nakładamy w niewielkich odstępach od siebie biszkopty. W szpary między nimi wlewamy ciepłą masę krówkową (puszkę ogrzewamy w kąpieli wodnej). Wykładamy na całość resztę kremu i posypujemy go pokruszonymi wafelkami kokosowymi.
Smacznego 🙂