Słodki kokosowy placek

Kokosowy placek

Bardzo słodki kokosowy placek

 

Lubisz kokos, budyń i masę krówkową to placek dla Ciebie!

 

  • Składniki na spód bezowy:
  • 6 białek
  • 1 opakowanie(200g) wiórków kokosowych
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g płatków migdałowych
  • 3 wafelki kokosowe np. Grześki lub Princessa

 

Wykonanie spodu:
Białka ubić na sztywno z solą. Potem stopniowo dodać do nich cukier ciągle ubijając. Wsypać wiórki kokosowe, płatki migdałowe i pokruszone wafelki. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do prostokątnej blachy wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach C.

 

  • Składniki na krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g śmietany 30%
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 220 g masła
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • pół puszki masy krówkowej jasnej
  • 2 wafelki kokosowe Grześki lub Princessa

 

Wykonanie kremu:
W 3/4 szklanki zimnego mleka dobrze wymieszać obie mąki tak by nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do tego rozmieszane mąki. Ciągle gotując na małym ogniu mieszamy tak długo aż powstanie budyń. Wyłączyć i go wystudzić. Osobno ucieramy masło i stopniowo do niego dodajemy ostudzony budyń. Ucieramy na gęsty krem, którego 2/3 rozsmarujemy na upieczonym spodzie bezowym. Na to nakładamy w niewielkich odstępach od siebie biszkopty. W szpary między nimi wlewamy ciepłą masę krówkową (puszkę ogrzewamy w kąpieli wodnej). Wykładamy na całość resztę kremu i posypujemy go pokruszonymi wafelkami kokosowymi.

 

 

Smacznego 🙂

 

placek_kokosowy2

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx