Upiekłam ciasto o nazwie słonecznikowiec. Przepis z jednej z grup kulinarnych. Ciasto było bardzo smaczne , chrupiące i miękkie. Bardzo dziękuję za przepis i podaję dalej. Ciasto najlepsze na drugi dzień po nocnym pobycie w lodówce. Trochę się bałam , bowiem studzony słonecznik prażony w karmelu twardnieje, jednak w lodówce zrobił się miękki. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 8 jaj ( z tego 2 żółtka na krem)
- 1/2 szxkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- Składniki na krem:
- 1250 l mleka 9 5 szkl.)
- 3 budynie bez cukru
- 2 żółtka
- 8 g cukru waniliowego
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 g masła
- Składniki na prażony słonecznik:
- 350 g ziaren słonecznika
- 100 g masła
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szkl. cukru pudru
- Składniki na poncz:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 125 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtka. Z tego 2 żółtka odłożyć na krem. 8 białek ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do tego dodawać stopniowo pół szkl. cukru ciągle ubijając .Po zmiksowaniu cukru dodawać po 1 żółtku ( 6 szt). Suche składniki ze sobą połączyć przesiewając je przez sito. Odłożyć mikser i za pomocą drewnianej łyżki wkręcać w ciasto suche składniki delikatnie. Wlać do blaszki z papierem do pieczenia i 2wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 25 min. Wystudzić na kratce. wystudzone ciasto przedzielić na pół.
Wykonanie kremu:
Do dużego garnka wlać 1 l mleka i zagotować. W tym czasie w 1 szkl. mleka rozmieszać 3 budynie, , mąkę, żółtka i cukry tak by nie było grudek. Mieszaninę wlać na wrzące mleko i mieszać ciągle gotując na małym ogniu aż uzyska się konsystencję gęstego budyniu. Przykryć szczelnie folią by nie zrobił się kożuch i wystudzić. W mikserze na gładką masę zmiksować masło dodając do niego po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Musi wyjść gładki krem.
Wykonanie prażonego słonecznika:
Do rondla wkładam masło, wlewam mleko, wsypuję cukry i na małym ogniu wszystko rozpuszczam. do masy dosypuję słonecznik i mieszając prażę go w karmelu. Następnie na blachę od piekarnika wkładam papier do pieczenia i wlewam wszystko na niego. Rozkładam i w temp. 190 stopni C prażę przez 20 min w tym, że co 5 min mieszam te ziarenka w karmelu by się nie przypaliły.
Wykonanie ponczu:
Zaparzyć kawę zalewając gorącą wodą i wymieszać z cukrem.
Składanie ciasta:
Do blaszki wkładam 1 blat biszkoptu. Nasączam go ponczem. Kładę na niego 1/3 kremu, na to 2 blat biszkoptu, następnie nasączamy go ponczem i kładziemy 1/3 kremu, a na wierzch przestudzony prażony skarmelizowany słonecznik. Całość wstawiam na noc do lodówki. Smacznego!