Następny przepis na smalec bez smalcu. Przepyszny, polecam z jednej z grup kulinarnych!
- Składniki:
- 1 puszka białej fasoli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jabłko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 100g tofu wędzonego ( kupiłam w Biedronce)
- majeranek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać na drobno. Zeszklić na oleju do którego po chwili wrzucić jabłko obrane i przetarte na tarce o grubych oczkach. Wszystko dusić pod przykryciem ok. 10 min. Wrzucić do blendera pokrojone tofu, odsączoną z zalewy fasolkę, przesmażoną i wystudzoną zawartość patelni. Blendować na pastę. Dodać do smaku przetarty przez palce majeranek i do smaku sól i pieprz. Wymieszać i przełożyć na bieżące spożycie do miseczki lub do małych słoików, zakręcić i do lodówki. U mnie wszystko poszło w 2 dni. Najsmaczniejszy ten smalczyk na kanapki z ogórkiem kiszonym. Smacznego!