Może być na obiad lub kolację -jak kto woli. Ja teraz wolę jeść ryby hodowlane niż łowione z mórz czy jezior. Wydają mi się czystsze i zdrowsze, nie wiem może się mylę?
- Składniki:
- 3 kawałki pstrąga łososiowego ze skórą
- mąka pszenna,
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Porcje łososia świeżego umyć, wysuszyć na ręczniku papierowym, pozbyć się ewentualnych ości, posolić i dodać pieprz obustronnie, pokryć z jednej i drugiej strony mąką a następnie moczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym obustronnie do zarumienienia skórki i odsączyć od nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Gotowe podawać można z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem lub jeść z pieczywem na kolację lub wycieczkę. Smacznego!