Smażony pstrąg łososiowy

Może być na obiad lub kolację -jak kto woli. Ja teraz wolę jeść ryby hodowlane niż łowione z mórz czy jezior. Wydają mi się czystsze i zdrowsze, nie wiem może się mylę?

  • Składniki:
  • 3 kawałki  pstrąga łososiowego ze skórą
  • mąka pszenna,
  • 1 jajko
  •  bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Porcje łososia świeżego umyć, wysuszyć na ręczniku papierowym, pozbyć się ewentualnych ości, posolić i dodać pieprz obustronnie,  pokryć z jednej i drugiej strony mąką a następnie moczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym obustronnie do zarumienienia skórki i odsączyć od nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Gotowe podawać można z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem lub jeść z pieczywem na kolację lub wycieczkę. Smacznego!

pstrąg łososiowy smażony
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx