Sok i mus z bzu czarnego
Owoce bzu czarnego zrywamy w miesiącu wrześniu i październiku. Zielone wyrzucamy, a na przetworzenie przeznaczamy tylko czarne i dojrzałe owoce.
Bez czarny jest naturalnym antybiotykiem zwalczającym przeziębienie, zapalenie zatok. Działa napotnie, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Podnosi naszą odporność a zawarta w nim kwartyna uszczelnia i uelastycznia nam żyły. Ponadto posiada witaminy C, B1, B2, wapń, potas, sód, glin, selen, pektyny i garbniki. Proponuję z owoców bzu czarnego zerwanego z dala od zanieczyszczeń zrobić sok, mus na jesienne i zimowe dni.
- Składniki:
- 1kg owoców bzu już przebranego i pozbawionego baldachimów
- 1 szklanka cukru lub miodu
- 1 szklanka wody
Wykonanie:
Oczyszczone i przepłukane owoce bzu wsypujemy do dużego garnka z grubym dnem. Wsypujemy do nich cukier lub miód, 1 szklankę wody i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu ok. 2 godziny.
Potem całość rozgnieść lub zblendować, przecedzić przez sito z gazą. Sok rozlać do wyparzonych butelek, a zawartość gazy – mus przełożyć do słoików. Sok i mus pasteryzować 15 minut. Wystudzone przenieść w chłodne miejsce.
Uwaga! Owoce należy po zerwaniu od razu przerabiać, bo nie lubią leżakować!