Winogrono w tym roku mi bardzo obrodziło i oprócz winka postanowiłam z niego zrobić taki oto sok orzeźwiająco-słodki. Polecam dla tych , którzy nie mogą obyć się bez mięty. Polecam!
- Składniki:
- dowolna ilość winogron ( ja miałam ciemne fioletowe)
- garść mięty pieprzowej
- cukier do smaku
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Winogrona oberwać z gałązek i obrać z gron. Same kulki umyć, osuszyć i przecisnąć przez sokowirówkę lub wirówkę wolnoobrotową. Sok przelać do garnka. Zagotować wodę z cukrem i we wrzątek wrzucić całe gałązki mięty. Po zaparzeniu ich ,wyjąć, dokładnie je odcisnąć na sicie i wyrzucić . Potem połączyć ze sobą wywar miętowy z cukrem i sokiem z winogron. Doprowadzić do wrzenia, dodać sok z cytryny i wyłączyć. Wymieszać i gorące przelać do słoi lub butelek. Jeżeli chcemy mieć na bieżące spożycie to wystudzone przechowujemy w lodówce, a jeżeli chcemy na zimę to butelki i słoje pasteryzujemy ok. 15 min. Przechowujemy w chłodnym miejscu.