Wino winogronowe z cukrem

Przepis od fachowca w tym temacie, robiącego wino co roku. Zrobiłam , a jak wyjdzie dobre to opublikuję na blogu.

  • Składniki:
  • 10 kg winogron fioletowych (własnych z działki)
  • 4 l wody
  • 2 kg cukru
  • 1 paczka drożdży winiarskich
  • Wykonanie:
    Świeżo zerwane winogrona oddzielić od gałązek, nie płukać, bo mają podobno ,,coś na skórce” co jest cenne w winie. Zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków ( pałka).
    Do 25 l gąsiora wcisnąć tą miazgę. Ugotować wodę z cukrem, wystudzić i wlać do gąsiora na tą miazgę. Dolać wody tyle by miazga była przykryta. Zatkać wszystko korkiem i rurką fermentacyjną( musi w niej zawsze być woda, uzupełniać). Wino powinno ruszyć, bombelkować. Moje stało jak zaczarowane w miejscu i po tel. do fachowca  dodałam do butli rozmieszane drożdże z odrobiną cukru. Wymieszałam całość i po chwili ruszyło. zaczęło bombelkować, że aż przyjemnie było patrzeć. Tak ma pracować 7 tygodni !
    Po tym czasie należy miazgę odcedzić od płynu, posmakować i dosłodzić wino wg gustu. Zlać do gąsiora sam płyn i zatkać korkiem z rurką. Ma pracować, już wolniej  jeszcze 5 tygodni.
    Wino powinno po tym 
    czasie przestać pracować. Zlewamy wino do ciemnych butelek, leżakujemy w piwnicy. można pić po 3 miesiącach od leżakowania. ale wiadomo im starsze wino tym lepsze. Smacznego!

 

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx