Na działce już dojrzewają porzeczki. Osobiście ich nie lubię, ale przetworzone na sok uuuwielbiam.
- Składniki:
- 1 wiaderko 10 l czerwonych porzeczek
- do 1 kg cukru w zależności od upodobań smakowych i zdrowotnych
- dodatkowo: sokownik , wyprażone i umyte butelki po bobo frut
Wykonanie:
Porzeczki obrać z szypułek , umyć i odcedzić na sicie. Do dolnej części sokownika nalać wodę, na nią nałożyć część z wężykiem, a na część z sitem wsypać porzeczki i cukier. Włączyć gaz i tak długo odparowywać aż w wężyku pojawi się sok. Wlewać gorący do butelek i szczelnie zamknąć. Jeżeli sok ma być do picia na bieżąco to można go pić rozrzedzony z wodą, a jeżeli ma być na zimę to jeszcze pasteryzuję ok. 15 min. Polecam smaczny, zdrowy i domowy sok. W ten sam sposób robię też sok z czarnych i białych porzeczek. Z powstałej pulpy można po przetarciu przez sito zrobić dżem.